24 April 2018
Velkommen til Gynækologisk Klinik - Vestegnen

Endometriose

Endometriose.

Af Axel Forman Overlæge, dr.med.

 • Endometriose er en tilstand hvor slimhinden fra livmoderen har sat sig ude i bughulen. Her kan den bløde ligesom under menstruationen, og det kan medføre betændelsesreaktion og sammenvoksninger.


 • Årsagen kan være, at der sammen med menstruationen gennem skeden også er blødning ud gennem æggelederne ud i bughulen (”baglæns” menstruation). I menstruationsblodet ligger små stykker af livmoderens slimhinde, som kan sætte sig fast på bughinden. Hos de fleste vil disse slimhindestykker blive fjernet af immunforsvaret, men denne mekanisme ser ud til at fungere dårligt hos endometriosepatienter. Baglæns menstruation kan dog ikke forklare alle tilfælde af endometriose. Hos nogle udvikles tilstanden fra lokalt væv i underlivet, eller ved at endometrioseceller føres med blodbanen eller lymfekar andre stedet hen i kroppen.


 • Arvelig disposition spiller en rolle for udviklingen. Der er tre-fire gange forhøjet risiko, hvis kvindens moder eller søster har sygdommen.


 • Endometriose sidder oftest i underlivet på bughinden, æggestokkene, livmoderen eller æggelederne. Væksten af endometriose stimuleres af østrogen, der produceres i æggestokkene. Der vil ofte være blødning fra endometriosen, og sammen med betændelsesreaktionen kan det medføre sammenvoksninger. Det hele kan føre til underlivssmerter, som i starten er mest udtalt under menstruationen, men som efterhånden også kan være mere konstant tilstede. Når endometriosen sidder nede i området mellem endetarmen, skeden og livmoderhalsen, kan der være udtalte smerter ved forsøg på samleje.


 • Der kan også være smerter under afføring, enkelte gange med blødning fra endetarmen. Endometriosen kan også sidde på blæren og give problemer her. I sjældne tilfælde kan den ses andre steder, som lungerne, navlen eller i sår efter operationer, særlig efter kejsersnit. Smerterne kan medføre dårlig søvn og kronisk træthed.


 • Ufrivillig barnløshed er et andet problem for mange. Det skyldes, at sammenvoksningerne og betændelses reaktionen påvirker befrugtningen. Behandling med reagensglasmetoden vil være nødvendig i mange af disse tilfælde.

  Hvordan påvises endometriose?


 • Mistanke om sygdommen vil lægen kunne få ved at spørge grundigt om kvindens problemer. Ved den gynækologiske undersøgelse kan man i nogle tilfælde føle den endometriose, der sidder mellem skeden og endetarmen eller på æggestokkene, men det kan også være normale forhold ved undersøgelsen. En sikker diagnose vil men ofte kun kunne få ved en kikkertundersøgelse af underlivet og bughulen. Denne undersøgelse foregår i fuld narkose.

  Hvordan behandles endometriose?


 • Det vil hos mange være nødvendigt at behandle både kirurgisk og med hormoner.


 • Ved kikkertoperationen vil man ofte fjerne den endometriose, men kan se. Det kan også ske ved et senere indgreb, hvis endometriosen vokser ind i tarmvæggen eller andre organer. Her kan det være vigtigt at tale med patienten om operationens omgang. Hos yngre kvinder er det vigtigt at bevare muligheden for graviditet, og man vil derfor bevare livmoderen og æggestokkene.


 • Hos kvinder, der nærmer sig overgangsalderen, kan fjernelse af livmoder, æggeledere og æggestokke komme på tale, hvis kvinden er helt sikker på, at dette er det rigtige for hende.


 • I enkelte tilfælde er der tale om meget svære endometrioseforandringer. Her bør operationen foretages på landsdelscentrene på Rigshospitalet eller på Skejby Sygehus i Århus.


 • Behandlingen med hormoner kommer ofte også på tale. Her kan man bruge P-piller som i de fleste tilfælde skal tages i lange perioder uden ophold. Der er muligt, at hormonspiralen også har en plads i behandlingen. Endelig kan man i en periode sætte æggestokkene ud af funktion (”kunstig overgangsalder”). Herved nedsætter man produktionen af østrogen, og det vil få endometriosen til at svinde. Behandlingen er ofte effektiv, så længe den står på, men desværre vender problemerne ofte tilbage efter ophør. Ved ufrivillig barnløshed vil det ofte være nødvendigt at behandle med reagensglasmetoden. Her er der heldigvis ofte ret gode chancer for graviditet.


 • Erfaringsmæssigt har mange patienter god virkning af at gå over på en mere vegetabilsk præget diæt og af tilskud med fiskeolier. Der er ikke noget videnskabeligt bevis for dette, men ved fortsatte problemet trods behandling kan det være en god idé at prøve.

  God hjælp


 • Heldigvis kan de fleste patienter med smerteproblemer hjælpes frem til at få en god tilværelse. Desværre kan der i enkelte tilfælde ses overgang til en mere kronisk smertetilstand. Det kan være en god idé at kontakte endometrioseforeningen for at få støtte og råd om selvhjælp. Endometrioseforeningen, hjemmeside: www.endo.dk.
  Kilde: Helse december 2004.