24 April 2018
Velkommen til Gynækologisk Klinik - Vestegnen

HPV virus

HUMAN PAPILLOMA VIRUSINFEKTION

Årsag
Human papilloma virusinfektioner forekommer i over 100 forskellige undertyper. Nogle typer forårsager vorter, andre typer forårsager kondylomer, og visse onkogene (kræftfremkaldende) typer er årsag til livmoderhalskræft.

Forekomst
Human papilloma virus (HPV) er vidt udbredt. De fleste mennesker har på et tidspunkt i barnealderen haft vorter. Seksuelt overførte HPV-infektioner er også udbredte, og de fleste giver ingen symptomer. Ca. 17 % af alle vil på et tidspunkt få synlige kondylomer=kønsvorter.

Smitteveje og reservoir
Vorter smitter ved direkte og indirekte kontakt. Seksuelt overførte HPV smitter ved samleje. HPV findes kun hos mennesker.

Symptomer
Vorter på hud og kondylomer på slimhinder. Udover kondylomer kan seksuelt overførte HPV forårsage uspecifikke irritationstilstande i slimhinderne samt livmoderhalskræft.

Livmoderhalskræft
En række undertyper af HPV, specielt type 16 og 18, kan forårsage livmoderhalskræft, og infektion med disse typer af virus er en forudsætning for den maligne udvikling. Kvinder, der ved cytologisk undersøgelse har fået påvist atypiske celleforandringer i livmoderhalsen, bør undersøges for HPV. Såfremt der kan påvises onkogene undertyper af HPV i en podning fra livmoderhalsen, bør undersøgelsen gentages efter et halvt år til et år at konstatere, om der er tale om en forbigående eller kronisk infektion. Kvinder med atypiske celleforandringer kan med denne enkle virusundersøgelse opdeles i to grupper. Flertallet, der ikke har HPV-infektion, og som kan vende tilbage til det almindelige screeningsprogram, idet celleforandringerne ikke kan udvikles til kræft, samt en mindre gruppe med kronisk infektion af HPV i livmoderhalsen, og som bør følges jævnligt.

Diagnose
Påvisning og typebestemmelse af human papilloma virus i en podning ved hjælp af mikroarray analyse.

Behandling
Der er ingen behandling.

Vaccination
Infektion med nogle af HPV undertyperne kan forebygges ved vaccination. Vaccinen er særdeles effektiv for de HPV typer, der er indeholdt i vaccinen.
Man skal være opmærksom på at man ikke er beskyttet mod de typer som ikke er inkluderet i vaccinen. Det er derfor vigtigt at følge det almindelige screeningsprogram selvom man er vaccineret.
Se også hjemmesiden: www.vaccinemodkraeft.dk