24 April 2018
Velkommen til Gynækologisk Klinik - Vestegnen

Keglesnitsoperation

Forberedelse
Du må gerne ledsages af en pårørende, og du skal ikke være fastende. Det kan være en god ide at tage 1 gram kodimagnyl eller tilsvarende, inden du kommer.

Indgrebet
Forberedelserne varer ca. 10 min. og selve operationen varer ca. 5 min. Lokalbedøvelse sprøjtes ind i livmoderhalsen. Du vil hele tiden kunne mærke, at der bliver rørt ved dig, men der vil ikke være smerter. Medens du er bedøvet, fjernes det yderste lille stykke af livmoderhalsen, hvor de forandrede celler er påvist. Det fjernede væv sendes til mikroskopisk undersøgelse.

Efter indgrebet
Du skal helst ikke selv køre hjem efter indgrebet. Det er også en god ide, at du holder dig i ro de første par dage.
Mikroskopisvaret foreligger efter ca. 1 uge, hvor du vil blive ringet op og få svaret.

Normale følger
Smerter: Det er almindeligt, at der kommer lette smerter efter indgrebet. Som regel aftager smerterne efter nogle timer. Du må gerne tage smertestillende håndkøbsmedicin, f.eks. kodimagnyl eller panodil. Følg anvisningen på pakken.

Blødning: I den første uge efter indgrebet vil der være lidt blødning eller brunligt udflåd, og det kan forstærkes lidt efter 1 uge, når sårskorpen falder af. For at undgå infektion skal du bruge bind, ikke tamponer, og du skal undgå samleje, karbad, svømmehal og havbad til blødningen er ophørt.

Sygemelding
Jeg vil tilråde, at du er sygemeldt i 2 dage efter operationen, og at du undgår sport og tunge løft den første uge.

Komplikationer
Inden for de første uger kan der i sjældne tilfælde opstå unormal, kraftig blødning eller underlivsbetændelse. Inden for klinikkens åbningstid ringer du hertil. Uden for klinikkens åbningstid skal du kontakte skadestuen og fortælle, at du har fået lavet et keglesnit.

Kontrol
Det tilrådes, at der bliver taget celleprøve fra livmoderhalsen 1-2 gange det første år. Den videre kontrolhyppighed er afhængig af, om du har fået HPV virusen væk. Er virusen fortsat tilstede, skal du til hyppigere kontroller.

Fremtiden
Seksualliv: Keglesnit i livmoderhalsen har ingen indflydelse på seksuallivet.

Graviditet: Kegelsnit i livmoderhalsen har normalt ingen betydning for muligheden af at opnå og gennemføre graviditet. Har det været nødvendigt at fjerne et stort stykke af livmoderhalsen, er der lidt øget risiko for for-tidlig fødsel.

Hvis du har yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.