24 April 2018
Velkommen til Gynækologisk Klinik - Vestegnen

Lichen Sclerosus

Lichen Sclerosus

Lichen sclerosus er en kronisk hudlidelse som kan ses overalt på hud og slimhinde men ofte i skridtet. Sygdommen mistolkes ofte som en svampeinfektion, og mange har derfor fået flere behandlinger for svamp før diagnosen stilles.

Sygdommens årsag er ukendt. Kan ses helt fra barnealderen men er hyppigst efter overgangsalderen. Sygdommen har intet dansk navn.

Symptomer
Der er ofte ret udtalt kløe, måske brændende fornemmelser og smerter. Huden bliver ofte meget hård og hvid med nedsat pigment, den kan snævre og skrumpe lidt, lige som huden kan revne. Der er ofte smerter ved samleje og fornemmelsen af at være snæver.

Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles på sygehistorien og af en læge, der kender til sygdommen, ofte på det karakteristiske udseende. For at bekræfte den tages en ganske lille vævsprøve efter anlæggelse af lokalbedøvelse.

Behandling
Ved behandling kan generne næsten forsvinde eller holdes nede.
Man starter med en ret stærk binyrebarksalve Dermovat efter et skema, som lægen vil fortælle om.
Det anbefales påsmøring x 1 daglig i 4 - (8) uger og derefter 1x hver anden dag i 1 måned og 1x hver 3. dag  i yderligere en måned. Vedligeholdelse  er oftest med et mildere binyrebarkhormon  1-2 gange ugentlig.
Mange er bange for binyrebarkhormon præparater (Cortison), der er dog ikke grund til at være bange for at bruge salven, hvis man følger lægens anvisninger. Der er kun hvis man overdoserer igennem længere tid, at der kan komme en udtynding af huden.
Behandlingen giver som regel meget hurtig effekt.
Huden er ved Lichen sclerosus mere sart og bør ikke vaskes med sæbe eller påføres parfumerede cremer.
Man kan have glæde af at smøre sig med f.eks. Locobase, Helosan (kopattesalve) eller Decubal.

Kontrol
Der tilrådes kontrol hos gynækologen en gang om året, specielt i starten, da 1-3 % udvikler kræft.