24 April 2018
Velkommen til Gynækologisk Klinik - Vestegnen

Ultralydsscanning af brystet

Ultralydsscanning af brystet.

Hyppigheden af brystkræft.
Risikoen for at få brystkræft på et eller andet tidspunkt i livet er 10 %. De fleste tilfælde opstår efter det fyldte 50 år. Risikoen øges lidt ved brug af hormoner, især gestagener, og endnu mere ved alkohol og ved fedme. Risikoen sænkes af motion og kost med mange fibre. Den største risiko har kvinder med familiemedlemmer, som har brystkræft.

Muligheden for at finde brystkræft
En undersøgelse, hvor lægen mærker på brystet, vil kun afsløre halvdelen af de tilstedeværende brystkræft tilfælde; det samme gælder undersøgelse, hvor kvinden selv regelmæssigt mærker på sit bryst. Ultralydsscanning og mammografi er bedre. Jo tidligere knuden findes, jo bedre er behandlingsresultatet.

Ved ultralydsscanningen kan ca. 90 % af brystkræfttilfælde findes. Forstadier til kræft (CIS) ses ikke. Til sammenligning ses de forstadier, som har mikroforkalkning, bedst med mammografi. Mammografiens mulighed for at afsløre brystkræft er afhængig af brystets struktur og kvindens alder.

For kvinder under 40 år er muligheden mindre end 60 %, for kvinder mellem 50 og 69 år ca. 85 %. Brystkræft kan opstå indenfor måneder efter en normal undersøgelse, og det gælder både ved ultralydsscanning og mammografi.

Risikoen ved ultralydsscanning
Der er ingen risiko ved ultralydsscanning, og der gives ikke røntgenstråler. Undersøgelsen kan derfor gentages uden begrænsning om nødvendigt. Ultralydsscanningen er ikke ubehagelig, og brystet bliver ikke klemt.

Ved undersøgelsen ses kirtelvævet som hvide til grå områder omgivet af fedtvæv.
Fedtvævet ses mørkere. Der kan ses cyster (vandblærer) og knuder helt ned til en størrelse af 5-6 mm i tværmål.

Der er en knuden - hvad så?
Hvis der findes knuder, henvises patienten til nærmere undersøgelse på en brystklinik på et offentligt sygehus. Ved tvivlstilfælde henvises til mammografi som supplerende undersøgelse.

Cyster kan punkteres og suges ud med nål og sprøjte og væsken sendes til mikroskopisk undersøgelse. Godartet udseende knuder kan undersøges ved at udtage en prøve med nål og sprøjte; prøven sendes til mikroskopi.

Ondartede knuder behandles altid på sygehus. Godartede knuder kan henvises til fjernelse hos praktiserende kirurg.

Betaling.
Ultralydsscanningen af brystet er ikke omfattet af betaling fra sygesikringen til gynækologen. Patienten skal derfor selv betale gynækologen for konsultation med ultralydsscanning af brystet.

Sygesikringen dækker heller ikke selve konsultationen.
Prisen for konsultation med ultralydsscanning af brystet er 425 kr.