24 April 2018
Velkommen til Gynækologisk Klinik - Vestegnen

Ultralydsscanning af brystet

Ultralydsscanning af brystet.

 

Risikoen for at få brystkræft på et eller andet tidspunkt i livet er 10 %. De fleste tilfælde opstår efter det fyldte 50 år. Risikoen øges lidt ved brug af hormoner, især gestagener, og endnu mere ved alkohol og ved fedme. Risikoen sænkes af motion og kost med mange fibre. Den største  risiko har kvinder med familiemedlemmer, som har brystkræft.

 

En undersøgelse, hvor lægen mærker på brystet, vil kun afsløre halvdelen af de tilstedeværende brystkræft tilfælde; det samme gælder undersøgelse, hvor kvinden selv regelmæssigt mærker på sit bryst. Ultralydsscanning og mammografi er bedre. Jo tidligere knuden findes, jo bedre er behandlingsresultatet.

 

Chancen for at afsløre brystkræft ved ultralydsscanningen er ca. 90 %. Forstadier til kræft (CIS) ses ikke. Til sammenligning ses de forstadier, som har mikroforkalkning, bedst med mammografi. Chancen for at afsløre brystkræft ved mammografi er afhængig af brystets struktur og kvindens alder. For kvinder under 40 år er chancen mindre end 60 %, for kvinder mellem 50 og 69 år ca. 85 %. Brystkræft kan opstå indenfor måneder efter en normal undersøgelse, og det gælder både ved ultralydsscanning og mammografi.

 

Der er ingen risiko ved ultralydsscanning, og der gives ikke røntgenstråler. Undersøgelsen kan derfor gentages uden begrænsning om nødvendigt. Ultralydsscanningen er ikke ubehagelig, og brystet bliver ikke klemt.

 

Ved undersøgelsen ses kirtelvævet som hvide til grå områder omgivet af fedtvæv.

Fedtvævet ses mørkere. Der kan ses cyster (vandblærer) og knuder helt ned til en størrelse af 5-6 mm i tværmål.

Hvis der findes knuder, henvises patienten til nærmere undersøgelse på en brystklinik på et offentligt sygehus. Ved tvivlstilfælde henvises til mammografi som supplerende undersøgelse.

 

Ultralydsscanningen af brystet er ikke omfattet af betaling fra sygesikringen til gynækologen. Patienten skal derfor selv betale gynækologen for konsultation med ultralydsscanning af brystet. Sygesikringen dække heller ikke selve konsultationen.

Prisen for konsultation med ultralydsscanning af brystet er 195 + 230 = 425 kr.

 

Udarbejdet 30. oktober 2015 af Ingrid Nielsen.